info@dekarkoele.nl | 06-28110130

De invloed van yoga en meditatie op stress

Wist je dat yoga en meditatie de lichamelijke en geestelijke gevolgen van stress verminderen? En dat dit terug te zien is in de hersenen?

 

Neuroloog Steven Laureys heeft aan de hand van hersenscans aangetoond dat de structuur van de hersenen van iemand die mediteert meetbaar verandert. Maar er is ook verandering te zien in geheugenvorming (hippocampus), in het ervaren en controleren van interne prikkels en signalen (insula), bij het controleren van de aandacht (voorste gordelwinding), bij emotionele beslissingen (prefrontale hersenschors) en bij de informatieuitwisseling tussen linker- en rechterhersenhelft (hersenbalk). Mensen die regelmatig yoga beoefenen geven in onderzoeken fors minder stress aan. Yoga en meditatie zorgen dus voor stressvermindering, zichtbaar in het brein en van waarde voor het dagelijks leven!

 

Dit is niet onbelangrijk, dat laat het boek ‘Van Big Bang tot Burn Out’ (Balans Uitgevers) wel zien. Auteurs Witte Hoogendijk en Wilma de Rek leggen daarin uit dat ons stresssysteem niet opgewassen is tegen de tijdgeest, onze dagelijkse omgeving. Het stresssysteem van de mens werd al heel vroeg ontwikkeld, ingericht op het herkennen van gevaren en de reactie daarop. Dat was best handig in de tijd dat we moesten jagen of dat er op ons gejaagd werd. Het zorgde ervoor dat je wist te overleven. Onze omgeving is in de loop van tijd helemaal veranderd, maar het stresssysteem is daarop niet aangepast.

 

We triggeren het stresssysteem voortdurend; met continue bereikbaarheid, smartphones, Facebook, WhatsApp, Instagram, een continue nieuwsstroom en noem maar op. De wereld waarin we leven is complex, vol met veranderingen, die doorlopend via allerlei informatiestromen tot ons komen. Een nieuwsdieet alleen al heeft een heilzaam effect op stress laat Rolf Dobelli in zijn boek Het Nieuwsdieet (Spectrum uitgeverij) zien! Daarnaast is de druk door studie of werk vaak hoog. Dat kan tot een overbelasting van dat oeroude stresssysteem leiden, met allerhande lichamelijke en emotionele klachten.

 

Een gezonde leefstijl, plezier en positiviteit,  yoga en meditatie, zorgen voor evenwicht, balans. Yoga en meditatie integreren in je leven is een belangrijke tegenhanger in een omgeving die uitnodigt tot een overprikkeld leven!

 

Nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief ontvangen met de laatste informatie over actualiteiten/yoga-retraites/trainingen? Schrijf je dan nu in

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.